7 Ekim 2019 Pazartesi

ITALO SVEVO


1861’de İtalya’nın Trieste kentinde doğan yazar. 1892’de yayımlanan ilk romanı Hayat İşte, roman türüne büyük yenilikler getirmesine rağmen, -ki ciddi psikolojik çözümlemeler içermektedir- sıkıcı mı bulundu bilinmez fazla ilgi görmedi.

1898’de yayımla­nan; karakter tahlilleri, psikolojik çözümlemeler ve ruh durumu analizleriyle adeta keyif aldığı zihinsel bir oyun alanı olarak kurguladığı Senilitá da beklediği ilgiyi görmedi.

Bu arada mutlu bir evlilik (iyi bir yazarın yaratma süreci açısından son derece olumsuz bir durum) yaptı, yazmayı bıraktı.

Romanları James Joy­ce tarafından çok beğenilen Svevo, başyapıtı Ze­no’nun Bilinci’ni (1923) de öbür kitapları gibi kendi imkanlarıyla yayımladı.

Birkaç yıl sonra Joyce, romanı tanınmış iki Fran­sız eleştirmene gönderdi, Svevo sonunda hak ettiği üne kavuştu.

Her şeye rağmen İtalya’da ünlenmesi zaman alan ve 13 Eylül 1928 günü bir araba kazasında hayatını kaybeden yazarın, üç romandan fazlasını üretmemiş olması üzücüdür.

1 yorum:

  1. titanium alloy nier - Etin-titanium-Arts
    Titanium 2020 ford ecosport titanium Nier. T-Titanium-Alder-Turf (VET) Type 1 aluminum thunder titanium lights alloy. The Titanium core was microtouch titanium used in manufacture titanium septum ring and sold. titanium nose stud

    YanıtlaSil